• Voorkamer Administratie en Advies Lieshoutseweg 29 5735 BA Aarle-Rixtel
  • 06-81211182
  • gerard@voorkamer-administratie.nl
Gerard van Dijk

Box 3 belasting is uw keuze

Velen klagen over die "onrechtvaardige" belastingheffing.
Terwijl bijna niemand belasting moet betalen over vermogen in box 3.
Want dat is úw keuze.

Vrijwel niemand wordt verplicht om het vermogen in box 3 aan te houden. Dus is het ook niet verplicht om over je vermogen de box 3 heffing af te dragen.

Herschikking van uw vermogen kan vaak op eenvoudige wijze en soms snijdt het mes zelfs aan twee kanten:

Verrekening met hypotheek

Denk u nog hypotheekrenteaftrek te hebben? Vaak is dat "voordeel" zéér beperkt. Aflossen met spaarmiddelen is dan te overwegen. Géén dure rente naar de bank, geen onnodige belasting over uw spaargeld. Soms gaat dit zelfs gepaard met extra voordelen! Zo is uw huis nog steeds het minst belaste vermogen.

Schenkingen

U betaalt belasting over uw geld. Uw kinderen betalen rente aan de bank over hun hypotheek. Als u uw vermogen in gedachten (maar dan wel later) al voor uw kinderen bestemd had, kunt u overwegen om de overdracht van dat geld te vervroegen. Kunt u meteen profiteren van de ruimere schenkingsvrijstellingen.

Stop vermogen in een BV

Als u uw vermogen overdraagt aan een (op te richten) BV verhuist uw vermogen van Box 3 naar Box 2. Daarmee eindigt de Box 3 heffing acuut. In box 2 is uw vermogen zelf geen grondslag voor belastingheffing. Wel is in de BV belasting over de winst verschuldigd. Om vermogen uit de BV vervolgens naar privé te halen, vergt wel wat formaliteiten, evenals de oprichting en instandhouding van de BV. Maar bij vermogen van enige omvang kan de BV al snel een gunstig alternatief zijn. 
 

Wijziging box 3 heffing in 2022

Het is goed om nu al te bekijken wat de gevolgen zullen zijn van de aangekondigde wijzigingen in de heffing van belasting over Box 3 vermogen. Advies uit het verleden over vermogensoverdracht aan kinderen kan straks héél slecht uitpakken. Laat mij inventariseren wat de impact is van de nieuwe plannen voor uw situatie. U zult merken dat de met veel bombarie aangekondigde "eerlijkere" vernieuwing van de belastingheffing vaak tot een voor u vervelende uitkomst leidt.

Beoordeel het!

Bovenstaande is voor vrijwel iedereen toepasbaar om Box 3 heffing te beperken.
Wel moet je bekijken of het alternatief daadwerkelijk zoveel "voordeliger" is. Eenvoud heeft namelijk ook waarde.
Een beetje Box 3 heffing is soms ook helemaal niet zo ongunstig!
En soms zijn er nóg meer alternatieven,
of leidt het aanpassen van uw vermogen ook op andere gebieden tot gunstige effecten.

Graag wil ik met u beoordelen wat voor u passend en besparend is.

 

bel me!