• Voorkamer Administratie en Advies Lieshoutseweg 29 5735 BA Aarle-Rixtel
  • 06-81211182
  • gerard@voorkamer-administratie.nl
Gerard van Dijk

Box 3 belasting afgeschoten

Velen klaagden over die "onrechtvaardige" belastingheffing.
En op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad eindelijk korte metten gemaakt met de veel te afwachtende houding van de overheid. Nu weet men niet hoe om te gaan met deze uitspraak. En lijkt iedereen medelijden te hebben met staatssecretaris Van Rij. Ten onrechte wat mij betreft. Ook zijn partij draagt al jarenlang verantwoordelijkheid voor het door de Hoge Raad als onrechtvaardig bestempelde beleid. Juist hij, als deskundige en prominent lid, had zijn partij moeten behoeden voor het voortzetten van een onrechtvaardig beleid en dat heeft hij nagelaten.

Nu is het afwachten wat men gaat verzinnen als oplossing.

 

 

Verrekening met hypotheek

Denk u nog hypotheekrenteaftrek te hebben? Vaak is dat "voordeel" zéér beperkt. Aflossen met spaarmiddelen is dan te overwegen. Géén dure rente naar de bank, geen belast vermogen meer.  Soms gaat dit zelfs gepaard met extra voordelen! Zo is uw huis nog steeds het minst belaste vermogen. Wel onduidelijk of de eigen woning deze status zal behouden....

Schenkingen

Uw kinderen betalen rente aan de bank over hun hypotheek. Als u uw vermogen in gedachten (maar dan wel later) al voor uw kinderen bestemd had, kunt u overwegen om de overdracht van dat geld te vervroegen. Kunt u meteen profiteren van de ruimere schenkingsvrijstellingen.

Anticipeer op belastingheffing op werkelijk rendement

Als we daadwerkelijk belastingheffing gaan krijgen op het werkelijk rendement, dan kunt u daar op anticiperen. Misschien dat het uitstellen van het maken van kosten op uw belegging een belastingbesparing in de toekomst op kan leveren. Onderhoud aan uw verhuurde woning beperkt nu de belastingehffing niet. Bij belastingheffing op het werkelijke rendement in de toekomst zal onderhoud een aftrek op kunnen leveren.

Wijziging box 3 heffing uit 2020 weer van stal gehaald?

Medio 2020 is het wetsvoorstel van vorig jaar, waarin de belastingheffing op echt spaargeld vrijwel zou verdwijnen en overige vermogensbestanddelen belast zouden worden naar, de bij deze vermogensbestanddelen passende rendementen, ingetrokken. Ik sluit niet uit dat deze tussenvorm van forfaitaire belastingehffing en heffing over het werkelijk rendement toch weer naar voren wordt gebracht. Hoewel nog steeds forfaitair, een stuk eerlijker dan de door de Hoge Raad afgeschoten versie. En deze methode is veel beperkter in de uitvoering dan belastingheffing op werkelijk rendement.

Beoordeel het!

Natuurlijk weet nu niemand precies wat het zal gaan worden.
Wel moet je bekijken of je klaar bent voor de mogelijke alternatieven.
Voor velen was de Box 3 heffing ook helemaal niet zo ongunstig!
En soms zijn er nóg meer alternatieven, of leidt het aanpassen van uw vermogen ook op andere gebieden tot gunstige effecten.

Graag wil ik met u beoordelen waar u op moet letten.

 

bel me!